In de Appie met OneNote


Als ik boodschappen doe loop ik niet met een papiertje door de supermarkt, dat is zo 2015! Al mijn recepten staan in een notitieblok van OneNote. Ik laat OneNote automatisch een boodschappenlijst genereren van de recepten die ik wil maken, waarop ik kan aanvinken wat ik al in huis heb of wat er in mijn boodschappenkarretje ligt.

Hoe doe ik dat?

Om een nieuw notitieblok te maken klik je op het pijltje naast de naam van het huidige notitieblok. Er verschijnt een menu met alle geopende notitieblokken. Bovenaan dat menu kun je op het + knopje klikken om een nieuw blok aan te maken.

Vervolgens kun je ervoor kiezen om verschillende secties aan te maken om de recepten te categoriseren. Ik heb gekozen voor; vlees, vis en vegetarisch.

Een nieuwe sectie maak je aan door op het + knopje naast de bestaande secties te klikken.

Al je favoriete recepten kun je op een nieuwe pagina van de juiste sectie schrijven/plakken. Hierbij moet de naam van het recept in de titel van de pagina staan.

Eigen labels aanmaken

Het is mogelijk om eigen ‘labels’ (of ‘tags’) toe te voegen in OneNote. Ik heb bijv. de labels ‘Boodschappen’ en ‘Benodigdheden’ aangemaakt.

Om dit te doen kun je onder de tab ‘Start’ op het knopje ‘Meer’ klikken bij ‘Markeringen’.

Er verschijnt een lange lijst met labels met daaronder de knop ‘Tags aanpassen’. Klik hierop. Klik, in het menu dat verschijnt, op de knop ‘Nieuwe tag maken’

Na de juiste naam aan het nieuwe label te hebben gegeven kun je bij ‘Symbool’ kiezen voor een afvinkvakje.

Op deze manier kunnen we ingrediënten die we (al) hebben afvinken.

Nu kunnen we de ingrediënten van de recepten voorzien van een ‘Boodschappen’-Label.

Een overzichtspagina maken

Het is tijd om het over de echte magie van OneNote te hebben. Wanneer je namelijk klikt op ‘Tags zoeken’ krijgen we een overzichtspagina te zien van alle recepten met de bijbehorende ingrediënten.

(Zorg ervoor dat je filtert op ‘Dit notitieblok’ en groepeert op ‘Titel’)

Alle recepten staan standaard ‘opengevouwen’ (oftewel alle ingrediënten zijn te zien).

Vouw de recepten samen waar je geen boodschappen voor wilt doen door op de titel te klikken. Nu je een selectie van recepten hebt gemaakt klik je op de knop ‘Overzichtspagina maken’ om automatisch een boodschappenlijst te laten genereren.

Deze open je vervolgens met OneNote op je telefoon en hierop vink je af wat je in je boodschappenkarretje gooit. Superhandig!

Let op! Verwijder de boodschappenlijst na gebruik om te voorkomen dat je dubbele lijsten creëert!

Oh ja, en voor werk gerelateerde zaken kan OneNote ook heel erg handig zijn 😉

De training waarin alle mogelijkheden van OneNote worden besproken duurt ongeveer een halve dag. Ook vormt het, in minder uitgebreide vorm, vaak een onderdeel van de Office 365 (maatwerk)training.

Deel deze blogpost

Over de schrijver

Henkertenker